<p><img src="https://xolytics.nl/matomo/matomo.php?idsite=19&amp;rec=1" style="border:0;" alt="" /></p>
Nieuws

Royal HaskoningDHV wint met innovatieve ‘Aurea’ De Vernufteling 2024

Royal HaskoningDHV wint met innovatieve ‘Aurea’ De Vernufteling 2024

Op 6 juni 2024 is tijdens een feestelijke ceremonie de uitslag van de Vernufteling 2024 bekendgemaakt; een jaarlijkse competitie georganiseerd door Koninklijke NLingenieurs en het tijdschrift De Ingenieur. Deze prijs erkent het meest innovatieve ingenieursproject van 2023. De inzending Aurea van Royal HaskoningDHV werd door de vakjury verkozen tot meest vernuftige ingenieursproject met maatschappelijke meerwaarde. Sweco won de publieksprijs met het project ‘Kadevernieuwing Amsterdamse grachten’.

De Aureatechnologie, die essentieel is voor het veiligstellen van schoon oppervlaktewater en drinkwater, begon als een lab-schaal onderzoek bij de WUR. Het project werd medegefinancierd door TKI en is in 2023 afgerond. Destijds was het onderzoek bekend onder de naam BO3 of BO3b; later Aureatechnologie genoemd. 

Innovatieve oplossing voor waterzuivering

Jaarlijks belanden minstens 190 ton medicijnresten via het riool in het milieu, wat aquatisch leven schaadt en drinkwaterbronnen bedreigt. De huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) kunnen deze niet goed verwijderen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Royal HaskoningDHV ontwikkelden daarom de Aurea-technologie. Deze kan naast medicijnresten ook andere microverontreinigingen aan, zoals hormonen en gewasbeschermingsmiddelen. 

Aurea combineert twee bestaande, effectieve technologieën: een biologische adsorptiefiltratie met een chemische oxidatieve behandelingsfase. Hierdoor kan het een breed scala aan organische microverontreinigingen verwijderen. In rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) breken micro-organismen de biologisch afbreekbare stoffen af. Bij de Aurea-technologie ondergaat het water daarna een biologische actiefkoolfiltratie gevolgd door een milde ozonisatie – een oxidatie met ozon. Aurea verbruikt weinig energie en grondstoffen vergeleken met referentietechnologieën, wat resulteert in een lage CO2-voetafdruk en lage operationele kosten.

Reacties en jurybeoordeling

De vakjury waardeert de winnende inzending Aurea het hoogst vanwege het vernuftige karakter en het maatschappelijk belang. Aurea zorgt voor een geavanceerde oplossing voor microverontreiniging in het afvalwater. Dit vormt door onder meer medicijnresten een toenemend probleem voor de maatschappij.  

Watertechnoloog Arnoud de Wilt (Royal HaskoningDHV): “De Vernufteling juryprijs is de kroon op ons gezamenlijke werk van de afgelopen 10 jaren waarin we samen een slimme, effectieve en bovenal duurzame oplossing ontwikkelden. Een fantastische reis waarin we vanuit academische basis, via lab- en pilottesten tot een volwassen praktijktoepassing zijn gekomen. Onze Aureatechnologie verwijdert een breder pallet aan stoffen tegen een lagere CO2-footprint dan overige technologieën. Daarmee leveren we een concrete bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater en daarmee indirect ook aan onze volksgezondheid. Een win-win voor mens en natuur.”  

Publieksprijs

Sweco heeft de publieksprijs van De Vernufteling gewonnen voor hun innovatieve aanpak van de kadevernieuwing van de Amsterdamse grachten. Het project, genaamd Kade 2.020, maakt gebruik van een L-vormig wandelement dat tegen de bestaande kademuur wordt geplaatst. Deze methode zorgt ervoor dat de grachten toegankelijk blijven en minimaliseert hinder voor zowel bewoners als verkeer, waardoor de karakteristieke charme van de Amsterdamse binnenstad behouden blijft.

Vakjury

De vakjury bestond uit Willemien Bosch (Directeur Koninklijke NLingenieurs), Kim Dieleman (Beleidsmedewerker Water en Klimaatadaptatie, De Buch en Biomimicry Inspirator), Pancras Dijk (Hoofdredacteur De Ingenieur), William van Niekerk (Directeur TKI Bouw en Techniek) en Machteld de Kroon (Managing Director of Unit Mobility & Built Environment TNO).  

 

Meer informatie

  • Lees meer over TKI-project BO3BBekijk
  • Bekijk hier alle inzendingen voor de Vernufteling 2024Bekijk
  • Lees meer over de publieksprijs die toegekend is aan SwecoBekijk
  • Lees meer over AureaBekijk
  • Lees het nieuwsbericht van Koninklijke NLingenieursBekijk
Deel op