Circular Rain; innovatieve buffering en zuivering van regenwater
Opvang en gebruik van regenwater staat steeds meer in de belangstelling, zeker nu klimaatverandering lijkt te leiden tot het vaker voorkomen van heftige piekbuien. Er zijn diverse nuttige toepassingen denkbaar voor opgevangen regenwater, waarbij echter verschillende kwaliteitseisen aan het water worden gesteld. In dit project hebben we een innovatief systeem voor buffering én tegelijkertijd zuivering van opgevangen regenwater in relatie tot verschillende toepassingen onderzocht.
Regenwateropvang wordt steeds belangrijker. Deels hangt dit samen met klimaatverandering, wat in Nederland lijkt te leiden tot het vaker voorkomen van heftige piekbuien, deels ook met het feit dat steeds meer oppervlak bebouwd en bestraat is, waardoor het regenwater niet meer via de bodem kan worden afgevoerd. Dit opgevangen regenwater kan nuttig worden gebruikt, maar de kwaliteitseisen die er dan aan worden gesteld zijn afhankelijk van het type toepassing.
Buffering en zuivering
Door EWB is een innovatief filter op basis van schelpen en een mineralen mix ontwikkeld, dat kan worden gebruikt om regenwater op te vangen en te zuiveren. In dit onderzoek zijn lab- en pilot- onderzoek uitgevoerd, waarbij de effecten op de kwaliteit van het opgevangen regenwater zijn onderzocht.
Bureaustudie
Er is een bureaustudie uitgevoerd om te zien welke componenten voorkomen in opgevangen regenwater, en in welke concentratierange. Vervolgens is uitgezocht aan welke kwaliteitseisen water voor de verschillende pilots zou moeten voldoen, en wat dat betekent voor de eisen die aan een zuiveringsmethode voor opgevangen regenwater gesteld moeten worden. Dit is gerelateerd aan de wet en regelgeving op dat gebied.
Lab-onderzoek
Op het lab van KWR zijn kolom-experimenten uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten is een meetprogramma voor de verschillende pilot-onderzoeken opgesteld om te zien welke zuivering de schelpen, de mineralen mix, en de combinatie van beide systemen in regenwater kan bewerkstelligen. Dit is toegepast in pilot-onderzoek met de Urban Rain Shell (URS).
Pilot-onderzoek
In dit project is een aantal pilot-onderzoeken uitgevoerd:
- Brandweeropleidings- en Oefencentrum Noord Nederland (BON) in Wijster
- Beregening van hockey- en rugbyvelden in Goes
- Speelwater in Amsterdam
- Speelwater en eventueel proceswater voor drankenproductie bij Fort Westoever in Den Helder
- Speelwater en water voor het irrigeren van volkstuintjes in Wetteren (B)
Resultaten
Opgevangen regenwater bevat vaak teveel metalen, gesuspendeerde stof, fosfaat en lood. De URS bleek deze parameters goed te verwijderen. In het begin nemen sommige concentraties in het water toe als gevolg van het oplossen van zouten uit de schelpenmix en de schelpenmix zelf, maar na verloop van tijd wordt dit minder. Voor de toepassingen is het niet problematisch. Het systeem geeft wel enige desinfectie, maar er kon niet worden vastgesteld hoeveel precies. Bij één pilot werd legionella in het behandelde water aangetroffen, dus het wordt aangeraden bij toepassingen waarbij aerosolen gevormd kunnen worden, maatregelen te nemen. Verder wordt aanbevolen ervoor te zorgen dat de URS bij regenval ververst wordt, zodat verblijftijden in het filter niet te lang worden.
Circulariteit
Aan de hand van het ‘Donut Model voor de Circulaire Economie’ is een inschatting gemaakt in hoeverre dit systeem bijdraagt aan een circulaire waterketen. De URS blijkt hieraan zeker te kunnen bijdragen, en scoorde voor negen van de zestien verschillende kenmerken hoger dan andere technische ontwerpen. De beoordeling hangt echter sterk af van de omstandigheden, en aan welke kenmerken doorslaggevend zijn voor lokale besluitvormers.